Följ oss på Facebook

perfektionism

Publicerat 10 mars, 2015

Att vara perfektionist handlar om så mycket mer än att få alla MVG och att slå in paket perfekt

Jag var på en jättebra föreläsning idag om att “våga slarva”. Den var inriktad främst på studier men även över lag. Föreläsaren började med att berätta att till hans första tenta så pluggade han konstant hela tiden och när han inte pluggade så tänkte han att hon borde plugga, han la allt annat åt sidan. När han fick tillbaka tentan så fick han bara knappt G. Nästa tenta så hade han inte tid att plugga eftersom det var annat som sammanföll med tentan han tänkte att han kunde ju göra omtentan, men han gick till tentan och tänkte att han skulle göra så gott han kunde. Det visade sig att han fick max poäng.

Föreläsarens berättelse tycker jag stämmer ganska bra in på mig, jag försöker och försöker och försöker göra det mesta perfekt. Jag försöker så mycket att det blir tvärt om, eller även om det utåt sett ser perfekt ut så kan jag aldrig riktigt känna det för jag vill hela tiden göra bättre eller må bättre.

Han pratade om att perfektion handlade om att aldrig riktigt bli nöjd med sig själv, eller man kan vara nöjd ett tag om man lyckas perfekt med något, men sedan kommer nästa grej som också måste bli perfekt och man jagar hela tiden efter det perfekta. Något viktigt han sa var också att det inte vara handlar om att prestera i tex skolan, utan det kan även handla om relationer, hushållsarbeten, hälsa, mat, vikt, träning, beslutsfattande, arbete och annat.

Jag kan väl känna igen mig i flera av dem men särskilt relationer, jag vill vara den perfekta kompisen, den som man helst vill vara med, den roligaste, klokaste, mest sociala, den som gör rätt i alla mina åtaganden. Jag försöker så mycket i alla relationer och då inte bara kompisrelationer att jag missar att se verkligheten och jag har ingen plats kvar i huvudet att tänka logiskt om situationen. jag får även svårt att sätta mig in andras situation ibland för att jag är så fokuserad på mig själv och att göra rätt, vilket ju då ger motsatt effekt av vad jag önskar.

Mycket av mitt värde har suttit och sitter i mina prestationer, men jag blir nästan aldrig nöjd med det jag gör och aldrig är jag tillräcklig och då känner jag mig dålig och har svårt att må bra.

En stor del för min del är nog också att jag vill att jag ska må konstant bra och varan konstant medvetet närvarande, kunna tänka bra och förnuftigt i alla situationer och detta vet jag ju är en omöjlighet, ingen mår alltid bra och det är helt okej att inte bra ibland.

Jag har bra förutsättningar, jag har alla yttre förutsättningar jag behöver bara släppa mina krav och min perfektionistiska sida. Jag behöver sluta överkompensera för att jag tex sitter i rullstol.

Men jag vet att jag har lättare att sänka mina krav, må bra, tänka logiskt och kunna se allt jag faktiskt har när jag får tid för återhämtning och egentid, jag behöver ladda mina batterier.

11032981_1411464122491347_504918606_n

Dagens middag satt fint! Kikärtsbiffar, couscous och vitlökssås.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*