Följ oss på Facebook

header-blogg-1
Selma njuter

Att bryta vanor och rutiner

Publicerat 18 augusti, 2017

Små förändringar i ditt liv kan ge stora resultat

Mitt senaste år har sett ut så ganska precis så här:

Klockan ringde kl 07.00 och jag snoozade till kl 07.30.
Sedan tog jag upp mobilen kollade igenom Instagram och Facebookflödet.
Gick upp.
Satte på vattenkokaren.
Satte på radion och rattade in RIX FM och RIX morgonzoo
Gick på toaletten.
Gjorde i ordning frukost.
Åt frukosten med mobilen i handen och uppdaterade Instagram och Facebook flödet under hela frukosten.
Gick in på gymmets app under frukosten och kollade veckans alla pass och dubbelkollade så att inga instruktörer byts ut och så att mina vanliga pass var som vanligt.
Gjorde mig i ordning.
Satte mig i bilen med hörlurarna i öronen så att jag inte skulle missa i fall det ringde under de 15 minuterna till jobbet.
Började dagen med fika på jobbet och tog med mobilen och uppdaterade Instagram och Facebookflödet under hela fikat.
Jobbade till kl 12.00 och kollade mobilen och sociala medier var femte minut under tiden.
Lunchrast 12.00-12.30 med mobilen i högsta hugg och uppdaterade Instagram och Facebookflödet hela rasten.
Kollade gymmets app så att inget ändrats nu heller.
Fortsatte jobba till ca kl 15.00.
Kollade gymmets app igen.
Åkte hem med lurarna i öronen för att inte missa något samtal.
Mobilen plingade till och jag svarade på meddelande i bilen på vägen hem.
Väl hemma jättetrött åt jag ett mellanmål.
Sedan la jag mig i soffan för att på något vis kunna samla kraft för att orka gå och träna.
I soffan kollade jag på tv och samtidigt uppdaterade Instagram och Facebookflödet hela tiden.
Vid kl 17.00 åt jag middag med mobilen och uppdaterade Instagram och Facebookflödet.
Dubbelkollade gymmets app så att det stod samma instruktör som vanligt så att inget ändrats.
Vid 17.30 skyndade jag mig för att byta om till träningskläder och för att ta vagnen till gymmet.
På vagnen tog jag upp mobilen för att först av alla kunna boka in mig på kommande gym pass de närmsta 48 h.
Sedan kollade jag Instagram och Facebookflödet hela vägen till gymmet.
På gymmet i väntan på att passet skulle börja kollade jag på mobilen och uppdaterade Facebook och Instagramflödet.
På gymmet gick jag alltid på samma pass, samma tid och samma dag och för samma instruktörer.
Efter passet fort hem för en dusch.
Sedan helt speedad eller dödstrött kollade jag på tv hela kvällen.
Fixade kvällsfika och åt i soffan.
kl 22.15 stängde jag av tvn
Låg kvar i soffan till minst kl 23 för att kolla Facebook och instagram.
Gjorde mig i ordning och gick och la mig och kollade Facebook och Instagram det första jag gjorde.

Och så här såg alla vardagar ut. Om någon frågade om vi skulle ses så svarade jag oftast nej eftersom jag inte orkade eller för att jag var för stressad eller för att jag inte hade tid eftersom jag skulle och träna.
Om det var fredag var jag extremt stressad om jag inte hade något bokat eftersom jag aldrig tränar på fredagar. Men hade jag något bokat så var jag också extremt stressad eftersom jag skulle orka gå upp och träna dagen efter kl 10.10.
Lördagarna efter att ha tränat 10.10 var jag helt slut och orkade inte träffa någon på kvällen och behövde därför tacka nej till mycket.

Mitt liv var väldigt inrutat. Jag mådde inte riktigt bra och kände inte att jag hade kontroll och koll på mitt liv. Jag bara körde på i samma mönster och rutiner utan att riktigt kunnat bryta dem jag inte mådde helt bra ut av. Därför valde jag att tag i dessa vanor som jag upplevde stressade mig mest och som mycket handlade om något slags tvång. Jag började litet men det lilla har fått stora konsekvenser och gav stora resultat och en känsla av att jag nu styr mitt liv och att det är jag som har kontrollen och kan göra det jag vill. Jag är inte besatt av rutiner och vanor och min hjärna får en chans att vila upp sig nu mer.

Det började med att jag tog bort Facebook appen och från början kände jag mig helt naken av det eftersom jag innan kollade den säkert femtio gånger om dagen. jag visste inte alls vad jag skulle göra eller fokusera på istället. Sedan började jag med att ta mig en liten promenadrunda efter jobbet varje vilket jag inte har gjort någon gång sedan jag flyttade till Göteborg. Eftersom jag slutade kolla Facebook hela tiden så har jag också börja komma i säng i tid, vilket gör att jag nu och har blivit mycket piggare. Jag lämnar också mobilen hemma när jag ska till gymmet vilket gör att jag kan fokusera på det jag gör där och kan koncentrerat prata med dem på gymmet.

B&B
För att fortsätta utmana mig bestämde jag mig för att låta bli tvn och serier i några dagar eftersom jag ville sluta att känna att jag måste ligga i soffan ca 4-5 om dagen eftersom jag vill kunna göra annat. Det var en tråkig vecka utan tv men det har gjort att jag nu inte kollar på tv flera timmar varje dag utan jag har knappt haft på den på flera veckor och istället har jag börjat måla och göra Mindfulness. Jag har alltså kunnat börja ägna mig åt sådant som jag velat kunna ha ro till

Dessa egentligen ganska små förändringar har gett så stora resultat och jag mår så mycket bättre och har så mycket mer energi. Det handlade om att klara av att bryta vanor och rutiner och det har varit fruktansvärt i mellan åt men det har varit så värt det.
Jag är inte längre konstant stressad och kan jag tänka logiskt och kan hoppa över planerade saker om något dyker upp. Som tex nu på tisdag skulle jag egentligen köra Bodycombat men istället ska jag på ett ledarmöte.

Något annat som är stort för mig är att jag idag för första gången på säkert tre år inte lyssnade på RIX FM innan jobbet utan jag satte på en skiva. Jag ska dessutom göra en till stor lite läskig förändring och byta ut flera pass på mitt trygga gym med instruktörer som jag känner mig trygg med mot att köra CrossFit.

Att bryta vanor och rutiner är inte lätt men ibland är det så värt det! Och för mig handlade det mest om att bryta mina vanor med sociala medier och till viss del träningen och det har varit sjukt svårt men nu är jag så mycket lugnare och orkar det jag vill göra.

Helt enkelt så känner jag att jag styr mitt liv nu och det är underbart och jag mår så mycket bättre. Jag orkar dessutom med min aktiva vardag eftersom min hjärna hinner vila mellan aktiviteterna eftersom den inte har fullt upp med att konstant behöva kolla Facebook och Instagram. Den största förändringen för mig är nog att jag nu mer gör en sak i taget. Sitter jag och pratar med någon så pratar jag och lyssnar på personen och har inte med mobilen. Jobbar jag så jobbar jag och kollar inte mobilen hela dagarna. Är jag på gymmet så är jag delaktig på gymmet och håller inte på med mobilen. Kollar jag på film så kollar jag på filmen och inte på mobilen. Ja, ni fattar.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*