Följ oss på Facebook

Mat.

Publicerat 18 december, 2017

Födelsedagsfirande, Julmat, nyårsmat och alla fika.

Mat. Mat är det mest naturliga för oss och en nödvändighet för vår överlevnad. Men trots att mat är en livsviktighet för oss så kan mat vara riktigt svårt. Många av oss inklusive jag själv har en laddad relation till mat.
Nu är det juletider och det är en högtid som är starkt kopplad till just mat. Därför har jag väldigt dubbla känslor till dessa dagar.
Men strunta i att äta allt onyttigt kanske ni tänker då. Tyvärr är det inte så enkelt. Det är så mycket känslor kopplat till mat och många av oss äter extra när vi är trötta, stressade eller oroade och sårbarheter som trötthet, stress och oro hör också julen till. Det är också svårt att låta bli sötsakerna efter ett julbord som oftast består av mer feta råvaror än vad man är van vid att äta. Den lite obehagliga mättnaden det blir efter allt fett gör det svårare att inte äta något sött. Men ät inte så mycket på julbordet då kanske ni tänker. Men det är inte heller så lätt, det är en klassiker att man äter mer när det är buffé än annan mat.
Nu kommer vi inte ha ett julbord på själva julafton, men eftersom jag som så många andra firar lite alternativa jular med annan släkt eller på jobb så är det svårt att komma undan julborden ändå.
Det ska även drickas glögg och adventsfikas och all mat som blivit över sedan julafton ska äta upp. Och precis när all mat är uppäten så är det dags för nyår och även det är en dag som oftast består av trerätters och ofta i en kombination av alkohol.
Förutom jul och nyår så fyller jag även år i samma veva och det ska ju såklart också firas och då slinker det ner lite alkohol och fika även där.
Dessa veckor med en extrem mathållning i kombination med att gymmet har julschema och näst intill alla klasser är inställda gör det inte roligare.

Jag har haft en laddad relation till mat i över tio år. Vissa perioder har det varit riktigt illa medens det i andra perioder har varit helt lugnt. Nu sedan några år tillbaka så är min relation lite mer laddad igen och jag tänker varje dag att jag i morgon ska ändra mina matvanor, men den där morgondagen kommer aldrig. Eller så kommer den och jag lyckas hålla något ett tag och sedan faller jag in i det ena eller andra igen…

Men samtidigt – julen kommer varje år och det är samma visa varje år. Det handlar om  två veckor och året består utav 52 veckor. Det handlar om acceptans precis som det gör när det gäller så mycket annat som vi inte kan förändra. När man eller i alla fall jag kommer till en acceptans så blir det mesta lättare att hantera. Med en acceptans kommer ett lugn och med ett lugn minskar stressen, tröttheten och oron och det i sig gör det lättare att äta en mängd mat som är bättre för mig än de där frosseriet. För när jag hela tiden går runt och tänker att jag borde äta eller göra annorlunda så tänker jag på mat hela tiden och får då någon fix-idé och kan absolut inte stå emot något som finns framför mina ögon.

Så en acceptans kör jag med i år. Det som är gjort är gjort. Men från och med idag kan jag välja att göra annorlunda. Eller iallafall att acceptera att det ser ut så här några veckor nu. Snart är det vardag igen och då kan jag återgå till mina rutiner och snart kommer träningen igång igen och då kan jag övergå till rutinerna även där.

ac-504_116604227

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*