Följ oss på Facebook

Summering av året

Publicerat 16 januari, 2018

Ett händelserikt 2017

Förra året i januari gjorde jag en summering av året och jag tänkte göra likadant nu. Jag tror det är bra att reflektera över allt som faktiskt hänt för ibland är svårt att komma ihåg allt som man faktiskt är med om och det kan vara svårt att se hur mycket man faktiskt utvecklas. Dock tror jag att det kommer bli svårare att summera i år eftersom det känns som att mer flyter ihop än förra året, men jag ska göra ett försök.

Januari
– Jag började på riktigt att jobba framåt med min nya chef och vi började planerna för att starta den första gruppverksamheten som senare kom att bli Måndagsträffen.
– En stressad kväll när jag precis skulle kasta i mig lite mat innan jag skulle gå till gymmet så fick jag ett samtal från Veera, konstnärlig ledare för Danskompaniet Spinn. Hon frågade om jag ville följa med Spinn och jobba i Italien en vecka i september. Frågan chockade mig och jag sa att jag inte kunde svara på det nu och jag bad att få återkommer några dagar senare. Jag ringde både mamma och pappa lite chockad och båda sa att jag inte kunde tacka nej till detta och så kände jag med. Så dagen efter frågade jag min chef om jag kunde få ledigt en vecka för att åka till Italien och det fick jag. Så redan dagen efter ringde jag tillbaka till Veera för att meddela att jag mer än gärna följer med.
– I januari började jag också blogga för SportHälsa. Från början var det superkul, men snart spårade det ur lite eftersom jag fick sådan prestationsångest. Jag ville vara bäst och alltid få flest läsare och detta tog bort glädjen.
– Januari fick jag också en förfrågan om jag ville hålla en föreläsning på Sport Galen första veckan i april och självklart tackade jag ja till det. Föreläsa är ju något som jag länge velat testa på att göra.
– Den 14e denna månad gjorde jag något stort som hade varit helt otänkbart ett år tidigare. Då åkte jag nämligen själv till Twisted Feet för att dans under deras prova på dag. Jag var så himla stolt över att jag vågade göra det trots att jag inte fick med mig någon.Twisted feet

Februari
– I februari startade jag ihop med en kompis upp Måndagsträffen och redan första träffen var vi sju deltagare. Jag var väldigt nervös inför att alla skulle komma första gången, men de la sig fort.
– Nu hade jag också börjat få extrem prestationsångest över min föreläsning och jag låg vaken många nätter och försökte planera vad jag skulle säga.
– Jag hoppade en tisdag över Bodyjamen (eller om det var Bodycombaten) för att gå på Mårten Nyléns föreläsning Nyckeln till resultat. På den tiden var det stort att jag hoppade över ett träningspass. Föreläsningen var riktigt bra och jag var nöjd över mitt val.
– Några dagar efter föreläsningen kontaktade jag Mårten igen och frågade om jag fick intervjua honom om han resa till att inte våga stå inför publik till att bli en framgångsrik föreläsare. Han svarade att jag fick det och jag blev överlycklig.
– Så i slutet av februari gjorde jag en telefon intervju med Mårten Nylén. Jag var supernervös och helt slut efteråt, men det gick bra.
– Näst sista helgen i februari åkte jag till Malmö för att fira min kompis Petra som fyllde år och det var ett riktigt  mysigt kalas.

Mars
– Jag fick ett samtal från min danslärare Anna som frågade om jag ville vara med några i SpinnUnga och dansa i Nadia Nairs nya musikvideo och självklart tackade jag ja till det.
– Jag fortsatte öva till min föreläsning och jag kände att jag verkligen hade kommit på vad jag ville prata om och jag började bli nöjd.
– Mycket rep inför musikvideon både i studion och hemma. Först trodde jag aldrig att jag skulle kunna lära mig allt, men tillslut gick det.

April
– Jag jobbade tre dagar på Leva och Fungera mässan. Det var superkul men det tog väldigt mycket på energin och jag kände mig helt slut i över en vecka efter det.
– Samma vecka som mässan så var det också dags att spela in musikvideon och det var en jätteroliIrene Anderseng dag. Det var intensivt och lite jobbigt, men en jätterolig upplevelse.
– Dagen efter inspelningen var det äntligen dags för min föreläsning. Jag var jättenervös innan, men när jag kom dit satt det knappt några i publiken. Jag var först ut och det hade inte hunnit kom,a så många. Men när jag började så droppade det in fler och fler och eftersom jag hade mikrofon så hördes det över hela mässan så det var nog många som hörde mig. Efteråt var jag helt slut och väldigt lättad och jag funderade på om det verkligen var värt att föreläsa eftersom jag hade haft sån ångest över i flera månader.
– Denna månaden fick jag 17842498_10154553737282406_98146138_ndessutom ännu mer att göra på jobbet och det tyckte jag var jätteroligt. Jag började samarbeta med den nya Personalkoordinatorn och jag lärde mig det mesta som ingick i hennes jobb. Så från och med då så bestod den största delen av min arbetstid av tillsätta tomma pass och göra allt det administrativa kring rekrytering. Det var väldigt mycket och intensivt men jag tyckte det var roligt och jag lärde mig mycket. Dessutom var det väldigt roligt att få en kollega att samarbeta och göra samma sak som och många gånger skrattade vi så att vi grät.
– I slutet av månaden så uppträdde jag med SpinnUnga på Göteborgs Operan där vi invigde en danstävling. Det var helt fantastiskt men också overkligt på samma gång. Det var så starka lampor att det var svårt att se publiken och därför fick jag en känsla av att detta inte hände på riktigt, men det var så himla roligt och en riktig kick.
– Den 29e april åkte jag och två från SpinnUnga till Varberg för att kolla när Emilia och en tjej till från Spinn uppträdde. Jag är väldigt glad över att vi gjorde eftersom det var en riktigt bra föreställning.
– Min kropp och hade också börjat strula och jag hade noll energi och var jätte svullen och gick upp nästan tre kilo på en veckan. Behöver jag säga att jag hade lite panik?
  

Maj
– Jag fortsatte jobba med personalfrågor och äskade det, men jag hade tagit på mig för mycket och stressnivån var alldeles för hög. Jag kunde inte sova på nätterna eftersom jag bara tänkte på jobbet och jag kunde vakna på nätterna och komma på att jag missat något viktigt steg i rekryteringen eller i tillsättningen av ett tomt pass. Jag gav mig själv för stor betydelse och ville ha koll på allt. Jag lärde mig mer om företaget vilket var jättekul, men med mer förståelse ökade min kontrollbehov och jag kände snart att mitt förhållningssätt inte var hållbart i längden. Mina kollegor och omgivning började fråga hur jag mådde eftersom min ögon stora som tefat och händerna skakade av stress. Jag tyckte jag mådde bra eftersom jag var glad, men någonstans insåg jag att det ändå inte va hållbart.
– Den 18e Maj åkte jag med SpinnUnga till Vara för att dansa under invigningen av Badhusparken på förskolans dag. Det var den dittills varmaste dagen och bilresan var riktigt svettig men det var så himla skönt när vi efter uppträdandet på kvällen kunde sitta i parken och äta middag i bara kortärmat.
– Sista veckan i maj hade vi avslutningsföreställning med SpinnUnga och eftersom jag hade varit så himla stressad så hade jag inte lyckats ha fokus på att repa tillräckligt mycket och därför gick det för min del inte särskilt bra. Och tyvärr (kände jag då) så hade jag bjudit in massa folk vilket kändes väldigt tråkigt eftersom det inte alls gick så bra. Men gruppen gjorde det bra så man kan hoppas på att de såg helheten och inte bara mig. Denna dag var också extremt varm så efter uppträdandet så åkte jag och två kollegor och deras barn som hade kollat på uppträdandet till Härlanda tjärn för att grilla och det blev en väldigt trevlig kväll.

Juni
– Andra veckan i juni så tog jag en välbehövlig vecka ledigt för att gå på West Pride och uppträda med Teater Kattma och för att gå på Picknick festivalen. Jag hade stora planer för veckan, men min kropp hade bestämt sig för att inte vara med mig. Så det blev knappt något på West Pride utan jag fick prioritera det absolut nödvändigaste så som uppträdandet, festivalen och Prideparaden. Jag hann i och för sig även med en avslutningsmidda19206565_10154751733342406_1211301169_n[1]g med SpinnUnga som jag hade dragit ihop.
– Jag bestämde mig för att strunta i midsommar detta året och bestämde mig för att istället träffa en kompis och väldigt enkelt äta Grön ärtsoppa på min balkong. Det var en alldeles lagom plan. Men dagen innan midsommar så ringde pappa och frågade om jag ville koma ut till Björkö på Midsommarkvällen och sova i en stuga. Jag tyckte det lät väldigt trevligt så det tackade jag ja till. Det var bara det att det inte fanns någon stuga när jag kom dit utan vi skulle sova i hans båt. Pappa påstår att han aldrig sagt stuga men jag håller fortfarande fast vid att det var det han sa. Jag kunde valt att åka hem men det gjorde jag inte. Även om båten var ganska stor så var den inte tillräckligt stor för att min rullstol skulle få plats, så jag var fast på en och samma bänk  24 timmar och jag hade ingen balans eftersom det gungade så mycket så pappa fick till och med skära upp min mat. Jag kom inte heller in på toaletten utan pappa fick bära dit mig och det var likadant till sovalkoven  (eller vad det heter på en båt)…Dessutom kunde jag inte somna eftersom båten slog mot bryggan hela natten och det räckte inte med öronproppar. Efter ett dygn på båten tyckte jag extremt synd om mig själv och såg väldigt mycket fram emot att komma hem.
– I juni hade jag dessutom väldigt stora planer för mitt jobb och för saker som jag ville dra igång. Därför skrev jag en lång och utförlig plan på aktiviteter som jag vill starta. Jag skrev upp delmål och kortsiktiga och långsiktiga mål. Och innan jag gick på semester så la jag fram mina planer till mig chef och hon tyckte mina idéer var jättebra. Men eftersom jag någon månad innan hade gått in väldigt mycket i jobbet så insåg jag att jag ändå behövde tagga ner för att jag skulle hålla.

 

Juli
– Hela juli hade jag semester och mådde väl inte sådär jättebra. Jag var väldigt stressad efter en intensiv vår. Men jag försökte göra det bästa av situationen. Men Det började väldigt bra med att jag följde med 19554582_10154803159722406_8399015239281627299_nTherese och testade CrossFit. Vi hade pratat om det länge men jag hade inte vågat följa med fören nu eftersom jag var rädd för att jag skulle älska det och jag kände att jag inte hade tid för en aktivitet till. Som jag trodde så älskade jag det och under passet kunde jag ta ut mig på ett helt annat vis mot vad jag kunnat tidigare under andra pass och jag kände med en gång att jag måste hålla på med detta. Så efter den lördagen så ägnade jag en del tid åt att mejla alla CrossFit ställen i Göteborg för att hitta de bästa stället för mig. Tyvärr var det ungefär tusen trappor där vi var vilket gjorde det ganska osmidigt. Veckan efter hade jag fått kontakt med ett annat CrossFit ställe så jag åkte dit och testade och där var det helt tillgängligt och även det passet var grymt och extremt.
– När jag hade haft semester i nästan vecka så åkte jag till Malmö några dagar för att träffa Petra. Det var trevligt men vi båda var lite klena och det regnade mest hela tiden. Pappa passade mina katter när jag var där och Timo lyckades rymma så det blev också ett dygn i panik, men sen kom mamma hem från en resa och ropade lite på Timo och då kom han springandes med en gång.
– Förutom lite utflykter under min ledighet så pluggade jag ganska mycket manus och skrev på min bok. Jag började skriva på en bok förra sommaren, men jag kom på att den var tråkig så jag började mer eller mindre om men kom på att jag kan använda en del av det jag skrev då.
– En av de sista dagarna på semestern var det fint väder så åkte Pari (min systerdotter) och jag till mormor som för tillfället bodde i en stuga i Lerkil. Där åkte vi till havet och hade picknick med Pannkakor och Nutella som Pari hade bestämt.

 

 

Augusti
– Första veckan denna månad så började jag jobba igen och jag hade bestämt mig för att försöka ta en mjukstart eftersom det hade blivit lite mycket innan jag gick på semester. Jag tog inte på mig mer än vad 20562047_10154910264307406_1816999146_njag skulle och jag tillät mig att ta pauser. Den första veckan hade jag heller inga andra aktiviteter så som träning eller dans.
– Första helgen i augusti åkte Simone och jag och bodde på ett vandrarhem över natten utanför Lysekil och det blev en väldigt mysig lite resa. Då började vi även prata om att åka på en weekend och en vecka senare hade vi bokat några dagar till Warszawa.
– Någon vecka efter bokad resa åkte vi till Warszawa en långhelg och fick lite sommar och god mat!
– Den 13 augusti så hade vi höstens första repetition med SpinnUnga. Det var ett tre timmar långt rep inför en konsert vi skulle ha med Nadia Nair den 16/8. Det var kul att komma igång igen och träffa alla efter ett uppehåll.
– Dagen efter var måndagen den 14/8 och då hände det som inte fick hända som du kan läsa mer om här. Pga det som hände så blev det inget rep för mig den dagen utan jag spenderade eftermiddagen på Blåstjärnan och sedan gråtandes hos mamma.
– Den 15/8 åkte jag till i chocktillstånd och jag vet inte hur jag klarade av den dagen. Men det var en kort dag som tur var. Efter jobbet åkte jag dock på ett tre timmar långt rep igen och det var skönt att komma dit och tänka på något annat.
– Den 16/8 var det dags för konsert och det var en grym upplevelse och så himla roligt trots det som hänt några dagar innan.
– Under kon26940504_10155328564592406_1833223017_nserten inträffade dock en olycka som ledde till att jag fick hjärnskakning. Men det tog några dagar innan jag förstod var det var och körde därför på som vanligt med teater rep, träning, lunch med SpinnUnga och Nadia Nair och jobb. Men efter en vecka sa det typ pang och jag var sängliggandes med hjärnskakning i typ tio dagar och jag började bli orolig för att inte kunna åka till Italien med Spinn i september.
– Förutom hjärnskakningen fick jag också bihåleinflammation och jag trodde att jag var döende. Ångesten jag hade där några veckor var inte av denna värld och jag trodde inte att jag skulle repa mig. Jag hade svårt att tro på att det verkligen var hjärnskakning och jag var orolig för att min kropp hade gjort mig utbränd och jag var säker på att jag skulle bli sängliggandes minst ett halvår. Så sista delen av augusti var allt annat än rolig.

 

 

anna

Foto: Ulrika Ölund


September
– Första veckan denna månad så var det fortfarande oklart om jag skulle få åka och jag hade totalpanik och kände att jag tänkte åka till vilket pris som helst.
– När det var tio dagar till Italien resan så gick jag dock till läkaren och fick klartecken om att resa. Ingen blev gladare än jag. Men trots att läkaren hade gett mig klartecken så var jag ändå väldigt orolig för om jag skulle klara av resan och jag var livrädd över att bli sjuk under resan igen.
– Fram tills två dagar innan jag skulle åka så trodde jag fortfarande att jag var döende och tänkte att detta aldrig skulle gå. Men då åkte jag hem till Hans som skulle pass Selma och när jag kom dit så märkte jag att jag inte alls var sjuk och att det gick jättebra att umgås med honom, köra bil och att anstränga mig. Så efter den kvällen blev jag lite lugnare igen och kunde återigen börja se fram emot resan.
– Den 9/10 åkte jag till Landvetter och sedan vidare till Italien och Rovereto. Resan blev det mest lyckade på länge och du kan läsa om det här. Dagen efter ankomsten så glömde jag helt bort att jag nog högst troligt var döende och allt bara fuRoveretongerade.
– När jag kom hem igen så startade jag upp Redaktionen på jobbet och det var väldigt kul att äntligen få starta upp den andra gruppaktiviteten.
– I slutet av september så ledde jag min första träning på RG-träningen i Pjälshallen. Så himla roligt!
– Den 27/10 hade vi första lektionen med SpinnUnga för hösten och då hade vi det med gästlärare Karin som körde Hiphop, det var hur kul som helst!
– Mycket tid i september gick också åt till att repa teater eftersom vi hade premiär den 30/10. Premiären gick bra och jag kände mig väldigt lättad när den var gjord och väldigt glad över att så många kom och kollade.

Oktober
– Jag trodde att jag skulle få börja köra Crossfit i Mölndal, men plötsligt så hade de inte tid för mig. Så i oktober började jag leta reda på något annat ställe att köra på. Så en lördag i oktober var jag därför och testade i Gamlestaden.

– Vi fortsatte med med föreställningarna med Teater Kattma och det blev mer och mer rutin.
– Jag hade fullt upp med träning, dans och teater.

November
– Jag startade Mittfunktionshinder reportageserie ”Tack vare min…” och testade då för första gången att göra videointervjuer vilket jag har gjort sedan dess.
– Fokus för mitt arbete förändrades något så jag började lägga upp en lite annan plan för mitt arbete.
– Under hösten hände det nog inga större saker. I alla fall inget som jag kommer ihåg nu…Det var mest vardag med som sagt dans, teater och träning.
– Men min kropp var urform igen och jag orkade typ ingenting. Allt som annars har brukat vara inga problem alls blev plötsligt jobbigt. Förflyttningar började bli jobbiga och jag kände hur jag började röra mig sämre och långsammare. Backar som jag tidigare klarat klarade jag inte av längre…Jag kände mig så fysiskt begränsad och det tog även på mitt psyke. Jag är van att kunna ”flyga” över allt utan problem, men nu kändes det mesta så jobbigt och det gjorde att jag rörde mig mindre och då blev det inte bättre.
– Jag bokade en resa till Tenerife!
Det var även i november som SpinnUnga och jag uppträdde på ett evenemang på Frilagret som hette Lika rätt till toalett.

December
– 
I December blev jag tillfrågad om jag ville ha en dansjobb på nyårsafton och det ville jag självklart!
– Jag var m26913648_10155328534852406_1777121775_ned Spinn och SpinnUnga under ett kulturevenemang om tillgänglighet på Världskulturmuseet.
– Jag hade födelsedagsfest som min kompis Bobe hjälpte mig att anordna.
– Dagen efter festen hade jag även lite födelsedagsfika med familjen.
– Vi spelade sista föreställningen med Huset vid vägens början som även var på min födelsedag. Jag trodde det skulle vara skönt att spela sista föreställningen, men efteråt kom bara en tomhet som höll i sig hela månaden.
– Sedan var det ju julafton såklart som i vanlig ordning firades med familjen.
– Året avslutades på bästa vis med föreställning i Uddevalla och sedan fest hos Mira!

 

Ja, detta var nog mitt 2017!

 

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*