Följ oss på Facebook

Ett inlägg om dans (igen…)

Publicerat 16 februari, 2018

Igår blev jag intervjuad av två fysioterapeut studenter som skriver sitt examensarbete som handlar om dans och ryggmärgsskador. Det var väldigt intressant intervju och jag fick tänka efter. Det var mycket frågor om dans kopplat till kroppen och just dans kopplat till kroppen och min uppfattning av min egna kropp var ju anledningen till att jag fastnade så för just dans.
Det var väldigt kul att påminna mig själv om den främsta anledningen till att jag började dansa. Nu är ju dans min vardag och jag funderar inte längre så ofta på hur dans påverkar min kropp och min kroppsuppfattning. Det var ju liksom mycket större i början när det var nytt.
Men samtidigt har jag på flera vis blivit mer hel sedan jag började med dans. Jag är inte alls lika avstängd längre och jag har lättare att koppla på kroppen, dess behov, hitta muskler och känna kroppens konturer och det ger mig en känsla av att vara mer hel.
Jag tror att det som dansen ger mig är viktigt för alla människor men jag tror det är ännu viktigare när man har en ryggmärgsskada och som jag har känselbortfall i halva kroppen. Just känselbortfall tror jag lätt ger en känsla av att inte vara hel och känslan av att vara en hel människa kanske suddas ut (alla fall för mig) och för ens självkänsla och självförtroende är det viktigt att känna sig hel. Vid annan träning tycker jag det är lätt att bara köra på utan känsla och det går att vara ”avstängd” samtidigt som man kör ett hårt styrkepass, men det går inte vid dans. När man ska dansa så behöver man vara delaktig i nuet och man behöver kunna vara i sin kropp för att det ska bli bra och fungera. Är man inte i sin kropp så märks det och man bli kanske spänd och stel och då försvinner dessutom de magiska med dans och det blir inte kul längre.

Nu har jag också äntligen anmält mig till en Hiphop kurs på Twisted Feet vilket är något som jag velat göra de senaste året men inte haft tid till, men nu tog jag mig tiden. Det är en grundkurs för vuxna och man kan säga att det verkligen är grundläggande. Jag har bara varit där två ggr men än så länge har vi knappt dansat utan mest bara gjort steg. Att inte dansa gör mig lite rastlös, men jag försöker tänka att det är bra att kunna grundstegen noga så att man sen kan bygga på. För mig är det ju en extra aspekt också eftersom jag måste omvandla stegen så att det fungerar för mig. Jag måste förstå tanken med steget, hålla räkningen, kolla in riktningen samtidigt som jag på något vis ska försöka härma läraren men ändå göra det på mitt vis med överkroppen istället för med fötterna. Det är alltså en kurs där jag är ensam i stol. Men eftersom det går så långsamt så börjar jag förstå grejen med de stegen vi lärt oss och jag har börjat kunna omvandla dem så att det fungerar för mig, men vi får se hur det går när vi kommit längre och allt går snabbare. Sist så pratade jag också med läraren och sa att han gärna får komma med tips och idéer kring hur jag kan anpassa eller vad jag kan göra istället. Det kändes som att han uppskattade att jag kom fram till honom och att det minskade hans osäkerhet.

En annan cool grej jag gjort nyligen är att vara med i verk på Balettakademin! Och snart ska vi till Ljungy med samma verk. Det är en tjej som jag dansar med som har skapat verket och som också går sista året på Balettakademin.

unnamed

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*