Följ oss på Facebook

LCHF

Publicerat 10 juli, 2018

För fem veckor sedan så bestämde jag mig för att börja med LCHF

För lite mer än fem veckor sedan så bestämde jag mig för att börja testa LCHF, dvs en kost med lite kolhydrater, måttligt med protein och mer fett. Anledningen till att jag valde att börja med det har inget att göra med att jag ville förändra min vikt utan jag hade en förhoppning om att det skulle kunna lugna mer mitt rastlösa sinne och minska mina dippar i blodsockret som jag får flera ggr om dagen.

När jag får en tanke eller en idé så brukar jag agera på den utan att egentligen tänka eller undersöka saken närmre om det verkligen är en bra idé och så gjorde jag även denna gången. Jag läste dock på att LCHF skulle vara bra när humöret går lite väl mycket upp och ner och det var det som fick mig att starta utan att läsa på vad egentligen LCHF innebar. Jag trodde då att LCHF innebar att man kunde äta hur mycket som helst så länge man undvek kolhydrater så långt de bara gick. Så första veckan köpte jag på mig massor av Brieost och åt det till alla mellanmål och jag åt inte lite av det. Jag hade inte heller riktigt koll på hur mycket kolhydrater de olika sakerna innehåll och jag hade ingen aning att tex bönor och ärtor innehåll relativt mycket kolhydrater så det åt jag ganska mycket av kombinerat med brieosten. Första veckan åt jag även upp all frukt som jag hade hemma.

Efter en vecka med att ha ”vräkt” i mig massa ost så tröttnade jag på det och insåg att det kanske inte var det bästa, så då kombinerade jag ost ätandet med Creme fraiche, så när jag var hungrig så kunde jag ta någon matsked creme fraiche.

Det var kul i två veckor att äta massor av ost och creme fraiche eftersom det är något som jag knappt ätit på femton år. Men snart kände jag att det kanske inte var så bra och jag började tröttna på massa feta mjölkprodukter. Jag åt också väldigt mycket eftersom jag fortfarande trodde att jag kunde äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt.

Efter någon vecka var min frukt hemma slut och jag började läsa på mer om LCHF och om hur mycket som faktiskt innehåll kolhydrater så då började jag undvika sådant som bönor och ärtor. Det var också efter någon vecka som jag började lukta illa och svettas som en galning. Mamma klagade på att jag luktade illa i munnen och jag kände att mitt svett luktade jätteilla. Detta såg jag som något positivt eftersom det kan bli så när kroppen börjar gå på fett i stället för kolhydrater och man har kommit in i Ketos som de heter.

När jag hade hållit på med LCHF i lite mer än två veckor så åkte jag och en kompis till Polen över helgen och då gjorde jag så gott jag kunde för att försöka äta LCHF. Då hade jag också tröttnat på kött som jag hade ätit ovanligt mycket, så i Polen försökte jag äta mer vegetariskt, mycket sallad och ost. När jag kom till Polen så tyckte jag att det såg ut som att jag hade gått ner i vikt. så den helgen åt jag verkligen hur mycket ost som helst eftersom jag såg det som ett bevis på att jag faktiskt för första gången någonsin kunde äta hur mycket som helst utan att det påverkade min vikt. Jag kombinerade massa ost med en hel del rödvin. På vägen hem från Polen så åt jag tex till lunch 150 g getost.

Några dagar efter Polen så kände jag dock att kläderna började sitta tajtare och jag började läsa på ännu mer om hur mycket man egentligen kunde äta med LCHF och det var då jag insåg att man inte alls kan äta obegränsat med fett och protein och att man kan gå upp i vikt även med LCHF om man äter mer energi än vad man gör av med. Så då började jag istället bli ännu mer noga med att faktiskt äta bra med mat och inte överdriva ost intaget. När jag hade hållit på med LCHF i ca 3 veckor så började jag också bli extremt trött och jag var väldigt hungrig och det var svårt att äta lagom, jag hade svårt att somna, träningen gick inte alls bra och jag hade svårt att ens orka jobba. Magen började också krångla och jag fick svårt att gå på toaletten. Jag hade också slutat lukta illa vilket gjorde mig rädd att jag kanske gjorde nåt fel.

När jag fick flera negativa symtom började jag läsa på ännu mer om LCHF för att försöka se om detta var normalt och om när det ev skulle vara övergående. Kläderna började också sitta mer och mer tajt för varje dag ännu och vilket svårt att hantera.

Trots flera negativa symtom och vikt uppgång så har jag inte gett upp än och nu har jag alltså hållit på i fem veckor och sedan några dagar tillbaka så börjar min energi komma tillbaka och vissa dagar går det jättebra att träna, men vissa dagar är jag fortfarande väldigt trött. Jag är inte alls lika hungrig och jag klarar mig på att äta 3-4 ggr om dagen. Förra helgen började jag också med att göra matlådor för hela veckan och det fortsatte jag med denna helgen. Jag tror också att jag stoppat min viktuppgång.

Nu när jag hållit på med LCHF i fem veckor så tycker jag ändå trots allt att jag mår bättre än innan. Jag är lugnare, mitt blodsocker är bättre, min inre stress har minskat och jag har inte så mycket oro som gnager konstant. Jag har också börjat förstå vad jag kan äta på ett ungefär och insett att jag som är så liten inte kan vräka i mig massor av fett, utan det kan räcka att äta Lax och en sallad med dressing till lunch eller middag. Jag hoppas bara att mattheten i kroppen blir bättre snart, men jag vet att det kan vara så i början så antagligen blir det bättre också.

20562047_10154910264307406_1816999146_n

 

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*