Följ oss på Facebook

Tro inte att första bästa katt är en vilsen katt

Publicerat 18 juli, 2018

Selma är min katt, hon är en La perm vilket är en form av Rex. Selma älskar att få vara fri och att få springa in och ut precis så som hon själv vill.
Till Selmas stora glädje så har jag sedan i maj kunnat ha ett fönster öppet hela tiden så att hon har kunnat gå ut och in som hon vill.
Selma älskar att ligga och lura och spana i buskarna precis utanför mig och ofta när jag kommer hem hoppar hon ur busken och kommer springandes mot mig. Om jag kommer med bilen så händer det ofta att hon kommer rusande mot mig och hoppar rakt in i bilen.
Ibland är Selma ute många timmar, men oftast så är hon inte borta mer än max tre timmar. När hon kommer hem så vill hon oftast ha mat eller dricka vatten ur kranen eller så vill hon ligga och gosa bredvid mig i soffan. När det någon enstaka gång denna sommar har varit sämre väder så har Selma legat i min säng när jag kommit hem och jamat högt när jag kommit in genom dörren, som att skylla på mig att det inte är varmt och strålande sol.
Selma har blivit mer och mer social och gillar att hälsa på alla hon möter och hon drar sig inte för att visa att hon vill bli kliad och gosad med.

En La perm är också en ras som tycker mycket om att prata och det gör Selma också, så när jag sitter ute på min balkong så brukar jag höra henne nerifrån gatan när hon pratar högt och då vill hon att man ska svara och visa att man finns där.
En La perm är också kända för att vara väldigt uttrycksfulla vilket stämmer in på Selma och det går nästan aldrig att misstolka vad det är hon vill och hon är väldigt tydlig i sitt kroppsspråk.
Selma är också precis som andra La permer väldigt smart och hon försöker lura sin omgivning till mer uppmärksamhet. När vi är ute båda två och jag är på väg till affären så följer hon mig en bit tills det blir för läskigt, sedan stannar hon och gallskriker tills någon stannar och ger henne uppmärksamhet, vilket får andra att kanske tror att hon är helt övergivningen och det är ju effektivt eftersom hon då får den uppmärksamheten jag inte ger henne just den sekunden. Om Selma fick bestämma så skulle vi vara ute och gå tillsammans hela dagarna och hon skulle nog önska att jag var med henne ute hela tiden.

Selma lever alltså ett väldigt bra kattliv och har nog de livet som många katter drömmer om. Jag vet att det är en risk att ha en katt ute i stan och jag är rädd varje gång hon inte är hemma när jag kommer hem. Därför höll jag av rädsla Selma inomhus de första året och det var plågsamt för oss båda två. Selma mådde jättedåligt och jamade hela dagarna och inget jag gjorde för att aktivera henne dög och vi båda blev mer och mer frustrerade. Efter något år försökte jag lära henne att gå i koppel men det gick inte alls bra och hon vägrade att röra sig med selen på trots att vi övade i flera månader. Så efter lite mer än ett år med frustration och lite panik över vår situation så valde jag att släppa ut Selma och låta henne gå fritt och sedan dess är hon som ny (även om hon inte alls gillar kyla och snö och därför vägrar gå ut på vintern och därför blir rastlös…)

I helgen hände det något lite obehagligt men som var väldigt snällt menat egentligen. I lördags förmiddag när jag precis hade kommit till gymmet så fick jag ett messenger meddelande från en för mig okänd person där det stod ”Är inte de här din katt?” och mycket riktigt det var en bild på Selma tillsammans med länk där någon hade skrivit nåt i stil med ”upphittad katt i Kålltorp. Ser ut att ha varit ute länge. Jag gick in för att ge henne mat men när jag kom ut så var hon borta DELA, DELA, DELA” Jag klickade på länken och kom till en grupp på Facebook som heter VILSE och då såg jag att detta meddelande hade delats fyrtio gånger. Jag visste ju att Selma inte var bortsprungen eftersom jag hade sett henne en halvtimma tidigare. Till länken fanns även ett telefonnummer till personen som hade hittat Selma så jag ringde personen med en gång och sa att det nog hade skett ett missförstånd och att Selma inte alls är bortsprungen utan vi bor i Kålltorp och Selma springer ut och in precis som hon vill.

När jag hade pratat med personen som hade hittat Selma så tänkte jag att det var lugnt och jag såg framemot att träffa henne när jag kom hem. Bara de att när jag kom hem så var inte Selma hemma och jag gick ut och ropade flera gånger under eftermiddagen utan resultat. Framåt kvällen skulle jag och träffa en kompis och då hade Selma fortfarande inte kommit hem och jag började bli orolig att någon annan som hade sett inlägget om att hon var bortsprungen hade hittat henne och tagit in henne. Så innan jag skulle träffa in kompis gick jag ut och ropade överallt och tillslut kom hon. När jag såg henne tog jag upp henne med en gång, bar in henne och stängde fönstret och lät henne vara inne tills jag kom hem igen.

En La perm är en lockig lite rufsig ras vilket gör att hon kanske ser lite sliten eller ovårdad ut men det är hon alltså inte, hon ser bara ut så och kanske var det just pga den vågiga pälsen som personen som hittade henne trodde att hon varit ute länge. Som jag skrev tidigare i inlägget så pratar Selma mycket, men det är bara sådan hon är och det betyder oftast bara att hon inte fått precis som hon vill just då eller att hon inte råkar se mig eller att hon bara vill att någon ska klappa henne. Det betyder alltså inte alls att hon är helt övergiven, ensam och vilse.

Personen som la upp länken om bortsprungen katt ville väldigt väl, men det blev så fel. Nu gick det ju bra, men det kunde gått illa om någon faktiskt hade hittat henne igen och tagit med henne. Därför vill jag uppmana alla att tänka en gång extra slå inte på stora trumman så fort du ser en katt ut som du tror kan vara vilse, det finns många utekatter som mår väldigt bra och som bara njuter av att vara fria. Alla katter ser olika ut och bara för att du tycker att katten ser ovårdad ut så behöver den inte vara det och bara för att en katt tycker om att uttrycka sig och prata så betyder det inte att katten vilse eller helt ensam.

Ser du en katt natt efter natt som blir magrare och magrare, ja då kanske du ska reagera och kan ta en bild och lägga ut i olika grupper för att fråga om någon vet vems de är, men börja inte med att ta för givet att det är en bortsprungen katt eftersom det kanske bara är en lycklig, fri katt som lever ett fantastiskt katt liv!

11939414_950111538379816_35092512_n

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*