Följ oss på Facebook

Hej!
Mitt namn är Mikaela Lastre. Min blogg handlar om mode och kläder för personer som sitter i rullstol. Jag bor tillsammans med min sambo Kristoffer och han är rullstolsburen.
Jag startade bloggen när jag och Kristoffer hade svårt att hitta kläder som sitter bra. Jag frågade honom en kväll framför TV:n – Varför finns det inte anpassade kläder för rullstolsburna? Han svarade att det inte finns helt enkelt. Det tycker jag är sorgligt!
I Sverige finns det nämligen 130 000 människor som sitter i rullstol och att vi inte har kommit längre än såhär! Ja, alla har rätt att följa mode och trender oavsett om du sitter i rullstol eller ej! Det är en del av ens identitet. Detta kan ni läsa om, och mycket mer om på min blogg här!

Du är välkommen att mejla mig på adressen: info@wheelwear.se
Vi ses!

Alter Ur Ego

Publicerat 21 januari, 2018

Heidi McKenzie är designer och driver företaget Alter Ur Ego.

Hej!

Denna gång tänkte jag berätta om Heidi McKenzie som är designer och driver företaget Alter Ur Ego. Heidi blev förlamad efter en bilolycka 2007 och rullstolsburen. Ganska så snart efter olyckan gick det upp för henne att det på marknaden saknades framförallt byxor som satt riktigt bra för personer i rullstol och hon började därför att designa egna jeans så som hon ville att de skulle utformas. Hennes jeans är alltså inte bara moderiktiga och snygga utan de sitter även riktigt bra på den som använder rullstol. Heidi säger, som så många före henne, att det är svårt att hitta jeans när man är rullstolsburen och tillägger att om byxorna inte sitter bra så är det stor risk att man drar på sig trycksår för att byxorna skär in i höften.

Det finns studier som visar att om vi känner oss bekväma i de kläder som vi bär så ökar vårt självförtroende och vår självkänsla. Kläderna kan också bryta social mönster! Jag menar att om du har kläder som är moderiktiga och sitter bra så kan du, i mötet med nya människor, flytta fokus från ditt funktionshinder och kanske på så sätt slippa att hela tiden få varför sitter du i rullstol? som första fråga när du möter nya människor. Detta kan verka självklart för många, men så är det inte!

Om det hade varit så självklart som jag och många med mig önskar, då hade det redan funnits kläder som sitter bra och är moderiktiga även för någon i rullstol i vanliga klädbutiker. Idag så minskar känslan för stil och mode för den som sitter i rullstol just på grund av att utbudet är så litet och dåligt. Mode är inte bara kläder utan det speglar också vår personlighet, vår attityd och våra ideal.

Jag ställer mig allt oftare frågan hur länge det kommer att dröja innan kläder för rullstolsburna kommer att vara vanliga i våra butiker? Vad tror du?

Du kan besöka Alter Ur Ego här. De har även en webbutik som är väl värd ett besök!

kram

Tidningen New Mobility

Publicerat 16 januari, 2018

Har hittat en tidning som heter New Mobility, och tidningen riktar sig till rullstolsburna som vill leva ett aktivt och hälsosamt liv.

Hej!

Tänkte nu tipsa om en tidning som heter New Mobility (du kan läsa tidningen här). Tidningen riktar sig till rullstolsburna som vill leva ett aktivt och hälsosamt liv och den grundades av Sam Maddox år 1989. De som skriver i tidningen är själva alla rullstolsburna. TIPS – Tidningen finns också som E- tidning och du kan ladda ner tidningen gratis. Bra va?

Januari 2018

Har även hittat en artikel med rubriken ”Adaptiva kläder skakar världen” som kom i mars 2017. Artikeln handlar om LA Fashion Week och modellerna som visar upp kläder på catwalken har alla någon form av funktionshinder. På LA Fashion Week fanns även ett ryskt företag med och visade upp sina kläder på catwalken. Företaget, som heter Bezgraniz Coutur, har som mål att förändra hur välden ser på mode.

”Samhället skapar funktionshinder via otillgänglighet och stereotypa attityder”, säger Urusova som är en av grundarna av Bezgraniz Couture. Urusova fortsätter ”Mode och kläder är en av de mest effektiva lösningarna för att ändra sinnet och hur de presenteras är nyckeln till att skapa denna förändring.” Bezgraniz Couture startades 2008 och namnet betyder utan gränser på ryska. Företaget vill att samhället ska bredda sin uppfattning om adaptiva kläder och bryta de negativa mönster som finns.

Mercedes-Benz Fashion Week i Ryssland 2014 skapade de den första kollektionen för adaptiva kläder där de utlyste en tävling och på så sätt hittade de bästa av designers.

Mode omsätter 1,2 biljoner dollar och bara i USA så omsätter modeindustrin 250 miljarder dollar om året. Kläder till personer med funktionshinder har det fokuserats väldigt lite på. Detta håller så sakta på att förändras och många stora designers har börjat att fokusera mer på mode för rullstolsburna. Tommy Hilfiger lanserade förra året en barnkollektion för rullstolsburna barn där han har samarbetat med Runway of Dreams. Tommy Hilfiger, IZOD och Calvin Klein har tillsammans utvecklat Van Heusen som säljer skjortor via Amazon.com. Mellan 2013 – 2015 sålde de 20 000 skjortor. Det är det störta samarbetet genom tiderna när det gäller kläder för funktionshindrade.

Det är många som engagerar sig i kläder för rullstolsburna och det håller på att ske en förändring, vilket glädjer mig oerhört mycket. Brist på kommunikation i samhället skapar en marknadsföring som inte når fram till alla. En som har märkt av detta är designern Izzy Camilleri som fick lägga ner sin kollektion IZ Collection. Hon säger i en intervju till tidningen Toronto Star att det är svårt att upprätthålla en kollektion som växer långsamt och att hitta en lönsamhet som håller.

Du kan läsa hela artikeln från New Mobility här.

Kram

Fashion show ”This is how we roll”

Publicerat 6 januari, 2018

Hej och riktigt god fortsättning på det nya året!

Under de veckor som jag nu haft ledigt så har jag funderat mycket på hur jag vill utveckla min blogg och jag tror att jag hittat en del nya infallsvinklar som skall vara intressanta och förhoppningsvis göra min blogg än mer spännande att följa för er som läser det jag skriver. Men detta får jag återkomma till längre fram!

För stunden så håll till godo med nedanstående video från eventet ”This is how we roll” från 2017.
Denna ”fashion show” ägde rum i Brookfield, USA.

Kram

Nu tar jag lite ledigt!

Publicerat 14 december, 2017

Jag vill önska alla mina läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Hej!

Nu tar jag lite ledigt från skrivandet och funderar på hur jag skall kunna vidareutveckla min blogg ytterligare framöver. Jag känner att jag behöver och vill hitta en ny infallsvinkel på det ämne jag skriver om, men det är inte så lätt när marknaden är så snäv som den är.

I vilket fall som helst så vill jag härmed önska alla mina läsare en riktigt GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR!

Så ses vi igen i början av januari.

Kram

Stor respons på mitt senaste inlägg!

Publicerat 8 december, 2017

Fått stor respons på mitt senaste inlägg om att ni känner igen er i detta att expediter i olika affärer inte har kunnat hjälpa till när ni besökt en ”vanlig” klädbutik..

Hej!

Härom veckan skrev jag ett inlägg med rubriken ”varför rullstolsburna blir bemötta annorlunda än andra” som jag fått väldigt mycket respons på från er läsare. Ni är många som skriver att ni känner igen er i detta att expediter i olika affärer inte har kunnat hjälpa till när ni besökt en ”vanlig” klädbutik. Det är verkligen sorgligt att det är så! Oavsett om man sitter ner eller ej ska man väl kunna gå in i en affär och köpa det som man behöver utan att behöva gå runt till olika affärer och leta eller vara hänvisad till att handla på nätet.

Kläderna som rullstolsburna köper i en ”vanlig” klädbutik sitter inte bra alls men detta har handeln inte fattat. Detta har jag pratat om många gånger här på bloggen, men det tål att upprepas!

Hur ska vi då få handeln att fatta att det måste finnas kläder för rullstolsburna i ”vanliga” klädbutiker? En sak som jag tror skulle göra det lite bättre vore om det i designers utbildning ingick en eller flera moduler som handlade om hur man ska designa kläder för rullstolsburna. Alltså helt enkelt vad som är extra viktigt att tänka på när man skapar dessa plagg. Jag tycker det är bra att Louise Linderoth har fått så bra respons på sin kollektion ”have a seat” vilka kanske gör att man får upp ögonen för denna typ av kläder. Nu hoppas jag att det sprider sig till fler designers! Louise beskriver sitt arbete bra i en video som jag skrev om i mitt förra inlägg. Du kan ta del av videon här.

Om du som läser detta eller mina tidigare inlägg vill diskutera ämnet ”kläder för personer i rullstol” så hör gärna av dig till mig här på bloggen!

Kram